VILNIAUS žiemos alaus festivalis
/

VILNIUS Winter BeerFest

 

APIE FESTIVALĮ/ ABOUT FESTIVAL


Festivalio tikslas – ugdyti išrankų alaus mėgėją, kuris tobulintų savo skonį, sužinotų kas naujo vyksta alaus pasaulyje, ir suprastų, koks alus labiausiai tinka žiemos sezonui.
Festivalyje dalyvaus: Lietuvos nepriklausomi craft aludariai, pagrindiniai craft alaus į Lietuvą importuotojai ir būtinai - festivalio svečiai. Festivalio svečiai, tai kitų šalių bravorai. Renginio metu vyksta "Geriausio žiemos alaus" konkursas, kurio vertintojai yra festivalio lankytojai. 
Nuo pat pirmojo festivalio, „Žmogšaloje“ savo jungtinį stendą turi ir namų aludariai. Tai tarsi mini tramplynas į didžiąją aludarystę. Šiame stende atskiras konkursas, kuris sulaukia didelio populiarumo.

ŽMOGŠALA is a winter craft beer festival, which annually invites Lithuanian and foreign beer connoisseurs, fans and those who want to become such to Vilnius.
The aim is to acquaint beer consumers with the most diverse and interesting beer on our market and beer news.
The participants of the festival are exclusively brewers and importers of craft beer from Lithuania and neighboring countries. We invite you to come and taste, communicate and discover the variety of quality beer!


2023 m. PRANEŠIMAS SPAUDAI

Jeigu esate žingeidūs, neabejingi geram skoniui, įdomiai draugijai ir naujoms patirtims, tai būtent Jums parengėme ypatingą šventę – vasario 11 dieną Vilniuje, parodų rūmuose Litexpo, vyks dešimtasis tarptautinis Vilniaus žiemos alaus festivalis-paroda ŽMOGŠALA.

Kokios gi čia naujos patirtys, gali paklausti skeptiškasis Tūlas – jeigu remsis stereotipais. Bet ir jis gali pakeisti požiūrį, apsilankęs mūsų gurmaniškame renginyje, kuriame susipažins su kraftinių (craft) gėrimų gamintojais ir jų išskirtine produkcija. Juk dažnai težinome kelias gėrimo rūšis, alų skirstome į šviesų ir tamsų nelabai domėdamiesi iš ko ir kaip jis pagamintas. O be reikalo. Juk tokie gėrimai kaip alus, midus žinomi nuo seniausių laikų ir yra sudėtinė mūsų istorinės mitybos dalis. Edukacinio festivalio tikslas – praplėsti žinias apie tradicinius gėrimus, ugdyti skonį, gebėjimą suprasti ir įvertinti kokybę. Todėl pristatomi tik kraftiniai gėrimai – išvirti išmanių meistrų mažuose nepriklausomuose bravoruose. Taip tęsiamos šimtametės ir kuriamos naujos tradicijos.
“Alus LDK kulinarijos kultūroje užėmė ypatingą vietą. Kaip ir midų jį gėrė ir jaunas, ir senas, ir valdovo rūmuose, ir valstiečio pirkelėje”, – savo knygoje “Istorinė Lietuvos virtuvė” rašo prof. Rimvydas Laužikas.

Kartais istorinės žinios apie, berods, taip plačiai žinomą gėrimą stebina. Pavyzdžiui, buvo laikmetis, kai iš ryto patale diduomenės moterys išgerdavo nedidelį puodelį šilto alaus su grietine ir įtrupinta varške ar vietoj pusryčių šeimoje buvo skanaujama alaus sriubos – į pašildytą alų įmušant kiaušinių trynius, užbalinant saldžiu pienu ar grietinėle ir paskaninant gabalėliu sviesto.

Bet šį kartą festivalis ne tik apie alų – paruošėme Jums naujieną! Prie craft aludarių pirmą kartą jungiasi ir kitos kategorijos nestiprių fermentuotų gėrimų gamintojai – midininkai ir sidrininkai. Kaip byloja lietuviškos pasakos: “ir aš ten buvau, alų midų gėriau, per barzdą varvėjo, burnoj neturėjau”, nuo seniausių laikų alus midus – privalomas kiekvienos puotos elementas. Švenčiant sostinės 700-ąjį gimtadienį prasminga prisiminti ir ilgus metus gyvavusias kulinarinės kultūros tradicijas.

Midus tarp gėrimų užėmė išskirtinę vietą ir karaliavo iki XVI amžiaus. Pavyzdžiui, aukščiau minėtoje prof. R. Laužiko knygoje skaitome apie tai, kad “geriamas midus buvo įrašytas Jogailos sąskaitų knygose. XV amžiuje pirmosios žinomos vilniečių korporacijos buvo midaus brolijos. Brolijose galiojo griežtos taisyklės. Puotose galėjo dalyvauti tik brolijų nariai ar asmenys už kurių gerą elgesį laidavo kiti brolijų nariai. Kai kada į broliją galima buvo patekti ir susimokėjus mokestį, bet tik kartui. Jei tokio svečio elgesys buvo nepriekaištingas, jis galėdavo apsilankyti ir kitose puotose. Į puotos patalpą visi dalyviai turėjo eiti neginkluoti. Per daug įkaušti taip pat negalima – lauk išprašydavo tam skirtas pareigūnas – raktininkas”.
Išlaikant minėtas istorines tradicijas, kviesdami į festivalį, irgi prašome įsigyti bilietą (į jo kainą įeina degustacinė 100 ml taurelė) bei įspėjame, kad, kaip ir minėtose brolijose, apsvaigę asmenys nebus įleidžiami (pinigai už bilietus tokiu atveju negrąžinami), o renginio dalyviai turės teisę nebepilti gėrimų tiems svečiams, kurie atrodys pernelyg apsvaigę. Jeigu tęsiam tradicijas, tai nuosekliai! ŽMOGŠALA pasisako už saikingą alkoholio vartojimą ir kultūringą bendravimą.

Jūsų patogumui atsiskaitymui festivalio teritorijoje bus naudojama vieninga žetonų sistema.
Daugiau informacijos skelbiame: www.zmogsala.lt ir feisbuko paskyroje: @zmogsala.beerfest
Širdingai kviečiame į festivalį ŽMOGŠALA!

Organizatoriai: ALAUS BROLIJA, VILNIUS IN LOVE (beertourism.lt)

Dėl papildomos informacijos prašome kreiptis: Laura Virkutienė, projekto vadovė, +370 616 38389

Pranešimą parengė: Brigita Balčytienė.

***